Tisk: JPMorgan zaplatí další pokutu kvůli "londýnské velrybě"

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co zaplatí 100 milionů dolarů (skoro 1,9 miliardy Kč) americké Komisi pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC), aby urovnala obvinění v souvislosti se svou loňskou obchodní ztrátou v případu takzvané "londýnské velryby". S odvoláním na zdroje to na své webové stránce napsal deník Wall Street Journal. JPMorgan v této kauze už minulý měsíc dostala pokutu 920 milionů dolarů od úřadů v USA a v Británii.

Komise CFTC prý newyorskou banku potrestá za lehkovážné používání takzvaných manipulativních metod. Je to pojem, který se podle listu Financial Times vyskytuje v reformě pravidel pro regulaci finančního sektoru ve Spojených státech, kterou v roce 2010 podepsal prezident Barack Obama. Normu, která byla reakcí na finanční krizi, vypracovali demokratičtí zákonodárci Christopher Dodd a Barney Frank, podle nichž ji média nazývají. Komise CFTC by tato pravidla použila poprvé, tvrdí Wall Street Journal.

Banka prý s urovnáním souhlasila. Přistoupila také na to, že kauza měla "manipulativní" dopad na trhy derivátů, tvrdí zdroje Financial Times.

Loňské obchodní ztráty ve výši 6,2 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard Kč) newyorské bance údajně způsobil její obchodník Bruno Iksil, zvaný "londýnská velryba". Dva bývalí pracovníci banky Julien Grout a Javier Martin-Artajo pak podle americké prokuratury falšovali záznamy, aby ztráty v objemu stovek milionů dolarů zatajili.

Britští a američtí regulátoři banku v září potrestali za "vážné nedostatky" v dohledu, které napomohly vzniku loňské masivní ztráty. Pokutou od CFTC by celková výše urovnání přesáhla miliardu dolarů. Banka již kvůli výdajům na právní spory a urovnání žalob již ve třetím čtvrtletí vykázala nečekanou ztrátu 380 milionů dolarů (7,15 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK