Koruna se k euru drží na úterních 25,64 Kč/EUR, k dolaru posílila

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnovala k euru na úterních 25,64 Kč/EUR. Vůči dolaru byla v 10:30 silnější proti úterý o pět haléřů a obchodovala se na 18,93 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Domácí ekonomický kalendář je dnes sice prázdný, přesto však může být obchodování s korunou zajímavé," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V posledních dvou týdnech koruna testovala hladinu 25,50 Kč/EUR, naopak v nadcházejících dnech bude podle Nováka zřejmě klesat k slabším úrovním. Nelze vyloučit ani její ztráty výrazněji nad 25,60 Kč/EUR, dodal.

"Data z domácí ekonomiky v první polovině října pozitivně překvapily, na druhé straně však v září došlo k dalšími zpomalení růstu spotřebitelských cen, což oživilo spekulace o intervencích ČNB proti koruně," připomněl Novák.

Dolar k euru proti úterý ztratil a je na 1,3537 USD/EUR. Analytik Patrie Tomáš Vlk to mimo jiné odůvodnil tím, že rozpočtová jednání v USA sice nabírají na obrátkách, naděje na dohodu se ale nenaplnily. "Situace je hektičtější, nepřehlednější a reakce trhů na poslední neúspěch byla negativní. Akcie v USA spadly a dnes otevřely v záporu i evropské trhy, dolar lehce ztratil," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK