EK dál míní, že odpis daní slovenské Fruconě byl proti právu unie

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes opět rozhodla, že odepsání daňového dluhu ve prospěch společnosti Frucona Košice v roce 2004 bylo neslučitelné s evropskými pravidly o hospodářské pomoci. Poprvé o věci stejným způsobem rozhodla v roce 2006, nynější názor ale bere v potaz stanovisko Soudního dvora EU. Firmě prý částečný odpis daní poskytl vůči konkurenci nenáležitou daňovou výhodu a aby bylo narušení hospodářské soutěže odstraněno, musí společnost dlužnou částku zaplatit i s úroky, uvedla dnes komise v tiskové zprávě.

Soudní dvůr EU letos v lednu zrušil prvoinstanční rozsudek, který stejně jako komise mínil, že faktická pomoc firmě ve výši 416,5 milionu slovenských korun byla nezákonná a Bratislava by měla peníze získat zpátky.

Případ se vztahuje k roku 2004, kdy firma nezaplatila stamiliony slovenských korun na daních. Daňový úřad v Košicích pak ale Fruconě dluh částečně odepsal, což následně Evropská komise v roce 2006 označila za nelegální státní pomoc. Soud nižší instance jí dal za pravdu a potvrdil, že Slovensko musí daně od výrobce lihovin vybrat.

Firma se ale odvolala a u Soudního dvora EU uspěla. Z rozsudku tribunálu nižší instance podle něj nebylo úplně zřejmé, zda by bylo výhodnější pro Slovensko nechat firmu zkrachovat, jak argumentovala komise. Šlo hlavně o to, zda komise vzala v potaz délku procedury, která s bankrotem souvisí. Soud zdůraznil, že komise tím, že tuto dobu nevzala v úvahu, zjevně pochybila.

Komise nyní přijala na základě těchto lednových výhrad Soudního dvora EU nové rozhodnutí, fakticky ale potvrdila svůj starší názor. "Nové rozhodnutí dochází ke stejnému závěru: odepsání dluhů ve prospěch Frucony bylo nezákonnou a s právem EU neslučitelnou pomocí, která se musí od Frucony vymoci," uvádí tisková zpráva komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK