Bank of America po ztrátě měla zisk přes dvě miliardy USD

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of America vytvořil ve třetím čtvrtletí čistý zisk 2,2 miliardy dolarů (41,7 miliardy Kč) proti ztrátě 33 milionů dolarů o rok dříve. Druhá největší americká banka podle výše aktiv v dnešní zprávě sdělila, že se jí během čtvrtletí podařilo výrazně snížit rezervy proti úvěrovým ztrátám i provozní výdaje.

Zisk 20 centů na akcii překonal odhady ekonomů o dva centy, plyne z anket agentury Thomson Reuters I/B/E/S. Akcie banky reagovaly na její výsledky před oficiálním otevřením amerických trhů vzestupem o 1,7 procenta.

Celkové výnosy společnosti klesly meziročně o 1,5 procenta na 22,2 miliardy USD. Odvody do rezerv proti špatným úvěrům se díky zlepšení úvěrové situace propadly o 83 procent na 296 milionů dolarů a provozní náklady se snížily o devět procent na 16,4 miliardy dolarů.

Stejně jako ostatní banky z Wall Street i Bank of America zaznamenala prudký pokles výnosů z obchodování s dluhopisy. Celkové výnosy z prodejů cenných papírů, měn a komodit a z obchodování s nimi klesly o pětinu na dvě miliardy dolarů.

Aktivita na trhu dluhopisů se v posledním čtvrtletí zřetelně snížila, protože celá Wall Street čekala na to, zda americká centrální banka v polovině září rozhodne o omezení nákupů dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku. Největší americké bance JPMorgan Chase & Co se kvůli tomu za třetí čtvrtletí snížily příjmy z obchodování s dluhopisy o osm procent a americké trojce Citigroup se tyto výnosy propadly o 26 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK