PPF potvrdila jednání s Telefónikou o prodeji její české divize

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Skupina PPF dnes potvrdila, že v rámci úvah o investicích v telekomunikacích jedná se španělskou společností Telefónica o jejích záměrech s podílem v její české divizi Telefónica Czech Republic. PPF o tom informovala ČTK. Španělská Telefónica své úvahy o prodeji Telefónica CR zveřejnila v úterý.

"V tuto chvíli nicméně není zřejmé, s jakým výsledkem tyto rozhovory skončí, zda může dojít k dohodě o prodeji tohoto podílu, ani jaké by byly podmínky takového prodeje," uvedla PPF.

Zpravodajské agentury v pondělí informovaly, že Telefónica chystá prodej svého devětašedesátiprocentního podílu v divizi, jehož hodnota činí zhruba 3,6 miliardy dolarů (68 miliard Kč). Za nejpravděpodobnějšího kupce agentury označily skupinu PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je nyní rovněž na trhu v České republice. Firma se ale potýká s vysokým zadlužením, což ji už donutilo k prodeji některých aktivit. Společnost navíc čelí negativním dopadům dluhové krize v eurozóně na poptávku.

PPF se nedávno vzdala účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE, která by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy pravděpodobně ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.

Telefónica získala v roce 2005 nejprve od státu 51 procent tehdejšího Českého Telecomu za 82,6 miliardy korun a poté dokoupila na trhu dalších více než 18 procent akcií za zhruba 26,8 miliardy korun. Celkem tak za podíl zaplatila 109,4 miliardy Kč. Telefónica CR měla v pololetí zhruba 5,1 milionu klientů, kteří si předpláceli bezdrátové služby, a dále asi 1,4 milionu pevných linek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK