Společnosti PepsiCo stoupl čtvrtletní zisk díky prodeji brambůrků

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo ve třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 1,91 miliardy dolarů (zhruba 36,2 miliard Kč). Je to o necelé procento více než ve stejném období loni, trhy však čekaly horší výsledek. Společnosti se dařilo zvýšit prodej brambůrků Frito-Lay, který pomohl vyrovnat slabší výsledky v severoamerické divizi nápojů.

Čistý zisk na akcii dosáhl ve třetím čtvrtletí 1,23 dolaru oproti 1,21 dolaru ve stejném období před rokem. Bez započtení mimořádných nákladů zisk na akcii činil 1,24 dolaru. Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že bude ještě o sedm centů nižší.

Finanční ředitel společnosti Hugh Johnston v úterý v televizi Bloomberg uvedl, že společnost má za sebou "dobré čtvrtletí". "Domníváme se, že to stačí na uspokojení širší základny investorů," uvedl Johnston podle agentury Reuters. Na společnost od července tlačí vlivný akcionář Nelson Peltz, podle kterého by PepsiCo měla koupit výrobce firmu Mondelez International, výrobce sušenek Oreo, a divize nealkoholických nápojů se zcela zbavit.

Mezi značky firmy patří sycené nápoje Pepsi či džusy Tropicana. PepsiCo konkuruje americká společnost Coca-Cola, která je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě. Coca-Cola podle úterních hospodářských výsledků ve třetím čtvrtletí vydělala 2,45 miliardy dolarů (46,5 miliardy Kč), o šest procent víc než ve stejném období loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK