Vláda odpustila správě železnic část dluhu ve výši 2,45 mld. Kč.

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Vláda odpustila Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) část dluhu ve výši 2,45 miliardy korun. Na svých webových stránkách to uvedl Úřad vlády. Správci železnic dluh zůstal po bývalé státní organizaci České dráhy. Podobnou účetní operaci, která je podle vedení SŽDC pouze formální a nemá na hospodaření společnosti vliv, schvaluje vláda každoročně.

SŽDC dluhy zdědila při svém vzniku v lednu 2003. Celkové závazky z dlouhodobých úvěrových smluv tehdy činily přes 60 miliard korun. Peníze si půjčil stát na výstavbu železničních koridorů a obnovu vlaků Českých drah. Stát také peníze splácí, formálně však figurují v účetnictví SŽDC jako závazek vůči státnímu rozpočtu. Proto je vláda od roku 2005 každoročně umazává.

Pravidelné umořování dluhu je podle ministerstva dopravy nezbytné k tomu, aby mohla být SŽDC považována za bezdlužnou a mohla čerpat peníze z evropských fondů. Za předchozích osm let stát z dlužné částky podle ministerstva dopravy odmazal 47 miliard korun. Splácení dlužné částky by mělo pokračovat do roku 2020.

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty se mimo jiné stará o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor výstavby tratí. V loňském roce pracovala s rozpočtem přes 35 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK