Pražská burza rostla díky bankám a firmě ČEZ, Telefónica ztrácela

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Pražská burza si dnes připsala 0,56 procenta, index PX se zvýšil na 981,77 bodu. Na kladném výsledku mají největší podíl Komerční banka, Erste bank a energetická společnost ČEZ. Naopak více než tři procenta ztratily Telefónica a textilní firma Pegas Nonwovens. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách burzy.

Akcie Komerční banky si připsaly 1,36 procenta na 4470 koruny. Během dne tento titul dokonce atakoval hranici 4530 korun, ale na denních maximech se neudržel kvůli větší prodejní objednávce v závěrečné aukci. Akcie rakouské Erste, pod jejíž křídla spadá Česká spořitelna, posílily o 0,88 procenta na 629,90 koruny.

Více než procentní zisk zaznamenal ČEZ, jehož akcie reagovaly na zdražování elektřiny na německém trhu. Titul seanci končil na denních maximech 474,90 Kč, což znamená růst o 1,26 procenta.

Po výrazném růstu v předchozích dnech naopak ztrácely akcie společnosti Telefónica, které odepsaly 3,05 procenta na 323,70 koruny. Propadaly se, i když finanční skupina PPF oficiálně potvrdila vyjednávání o nákupu majoritního podílu od mateřské španělské společnosti. "Investoři se zřejmě začali obávat, že PPF nebude ochotna zaplatit příliš vysokou cenu," poznamenal analytik Komerční banky Josef Němý.

Ztrátu 3,45 procenta na 574 korun zaznamenaly akcie Pegas Nonwovens. Za jejich propadem stojí skutečnost, že se dnes poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu z loňského zisku.

Celkově byl pohyb na pražské burze výrazně nadprůměrný. Zobchodovaly se akcie v celkovém objemu 1,17 miliardy korun, což je více než 400 milionů nad průměrem z posledního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK