Fed: Americká ekonomika pokračovala v mírném růstu

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. října (ČTK) - Americká ekonomika v září a počátkem října dál rostla pomalým až mírným tempem. Několik důležitých regionů však hlásí zpomalení tempa růstu, uvedla dnes americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.

Dnešní zpráva Fedu poskytuje zatím nejucelenější pohled na americkou ekonomiku od omezení provozu vládních úřadů. Kvůli neshodám v Kongresu ohledně schválení státních výdajů musela vláda Baracka Obamy 1. října výrazně redukovat aktivitu federálních institucí a nevyšla tak většina důležitých statistických údajů.

"Zprávy z 12 regionálních Federálních rezerv naznačují, že národní ekonomická aktivita pokračovala ve sledovaném období od září do počátku října v expanzi pomalým až mírným tempem," citovala agentura Reuters prohlášení Fedu.

Banka však rovněž upozornila, že růst zpomalil v několika důležitých regionech, protože firmy se obávaly dopadu rozpočtové krize na jejich podnikání. Osm z 12 regionů oznámilo, že tempo růstu je stejné jako v srpnu a na počátku září. Ve čtyřech regionech však růst zpomalil. Těmito regiony jsou Philadelphie, Richmond, Chicago a Kansas City. Podnikatelé však i přes zvýšenou nejistotu kvůli rozpočtové krizi vidí nadále svoji budoucnost optimisticky.

Fed letos několikrát prohlásil, že pokud se bude ekonomika dál zlepšovat, začne letos omezovat své masivní nákupy dluhopisů, jimiž ekonomiku podporuje, a ukončí tyto nákupy v polovině příštího roku. V září však banka překvapila trh, když svůj program navzdory očekávání ponechala beze změny.

Fed podporuje ekonomický růst od vypuknutí finanční krize a recese v roce 2008 prakticky nulovými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů. Od loňského září se snaží stlačovat dlouhodobé úrokové sazby nákupy dluhopisů tempem 85 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK