América Móvil ruší plány na převzetí nizozemské KPN

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 16. října (ČTK) - Telekomunikační skupina América Móvil mexického miliardáře Carlose Slima ruší plány na převzetí nizozemské telekomunikační skupiny KPN. Mexická skupina začátkem srpna učinila nabídku na odkup zbývajících zhruba 70 procent akcií v KPN za 7,2 miliardy eur (184,9 miliardy Kč), narazila však na odpor nezávislé Nadace KPN, která onačila pokus o převzetí za nepřátelský.

América Móvil oznámila, že dostala od nizozemského regulátora povolení pokračovat v tendru na odkup akcií. Protože ale nadace svůj postoj nezměnila a vlastní téměř 50 procent akcií s hlasovacími právy, rozhodl se mexický podnik v tendru nepokračovat.

Nadace KPN byla zřízena na ochranu důležité národní infrastruktury v době, kdy bývalý státní monopol byl privatizován.

Někteří akcionáři KPN rovněž označili nabídku mexické firmy za příliš nízkou. América Móvil ji nehodlala zvýšit a za jednu akcii KPN dál nabízela pouze 2,4 eura. To bylo asi o 35 procent víc, než činila průměrná závěrečná cena akcií KPN v předchozích 30 obchodních dnech na amsterodamské burze Euronext.

América Móvil má kromě KPN také menšinový podíl v rakouské společnosti Telekom Austria. Mexický podnik má silné postavení v Latinské Americe, kde je v mnoha zemích hlavním hráčem na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK