Portugalsko směřuje k dalším škrtům a protestním stávkám

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 16. října (ČTK) - Portugalská vláda dnes oznámila novou vlnu rozpočtových škrtů, které již pobouřily místní odbory. Ty se obratem rozhodly připravit sérii protestních stávek, které mají zemi ochromit od 25. října do 8. listopadu. Podle agentury AFP návrh rozpočtu pro příští rok, který má za cíl udržet deficit na čtyřech procentech HDP, tvrdě zasáhne zejména státní zaměstnance.

Předpokládá se, že platy nad 600 eur měsíčně budou sníženy o 2,5 až 12 procent. Propuštěny pak mají být dvě procenta z celkového počtu 575.000 státních zaměstnanců. Od roku 2005 už přitom bylo ve státní správě zrušeno 175.000 pracovních míst.

Sérii stávek by měli 25. října zahájit pracovníci pošty, kterou má vláda v úmyslu zprivatizovat. Protestní akce by pak měly vyvrcholit 9. listopadu celonárodními demonstracemi.

Mezinárodní věřitelé Portugalska před dvěma týdny schválili postup tamní vlády v plnění záchranného úvěrového programu. Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ale odmítli žádost Lisabonu o zmírnění podmínky snižování rozpočtového deficitu na příští rok.

Věřitelé odmítli zvýšit cíl deficitu na rok 2014 na 4,5 procenta HDP, jak vláda žádala, a ponechali v platnosti původně stanovená čtyři procenta. Lisabon žádal o zmírnění podmínky pro deficit od jara a argumentoval tím, že takový krok by umožnil financovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s věřiteli na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun) a za to musí snižovat deficit a zavádět ekonomické reformy. Na jaře dostal Lisabon kvůli tvrdým dopadům úsporných opatření od Evropské komise další rok navíc na snížení rozpočtového schodku pod tři procenta HDP.

Záchranný program končí v polovině příštího roku a Portugalsko by si pak mělo pravidelně půjčovat peníze na trzích. Mnozí ekonomové se ale domnívají, že země bude i potom určitou formu pomoci potřebovat, minimálně záložní úvěrovou linku od EU.

Portugalsko v zájmu ozdravování veřejných financí už dlouho zvyšuje daně, snižuje vládní výdaje a omezuje vládní služby, což vyvolává nespokojenost veřejnosti a přispělo k prohloubení hospodářského poklesu. Kvůli nesouhlasu koaličního partnera s úspornými kroky se v červenci vláda téměř zhroutila.

Portugalská ekonomika se ve druhém čtvrtletí díky vývozu vymanila z hlubokého propadu a vykázala první růst za dva a půl roku. Za celý loňský rok se ekonomika země propadla o 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK