Čína chce více investovat v Evropě, míří i do Česka

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. října (ČTK) - Čínský úřad, který spravuje státní devizové rezervy v hodnotě zhruba 3,7 bilionu dolarů (přes 69 bilionů Kč) zvažuje možnost větších investic do nemovitostí v Evropě, mimo jiné i v České republice. Na svém webu to uvedla agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje. Čína má největší devizové rezervy na světě a investice nyní hodlá více diverzifikovat.

Státní správa zahraničních měn SAFE uvedla, že k větší diverzifikaci jí mají pomoci právě vklady do nemovitostí a infrastrukturních projektů. Počítá s nimi hlavně ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku a České republice. Finanční ohodnocení takových aktivit je podle citovaných zdrojů v současné době na atraktivní úrovni.

Čína zvažuje větší investice v Evropě i kvůli současným rozpočtovým sporům ve Spojených státech. Bezpečnost investic je totiž pro čínskou správu devizových rezerv prvořadým úkolem.

Objem čínských devizových rezerv se v uplynulém čtvrtletí zvýšil nejvýrazněji za poslední více než dva roky. Zvýšil se tedy příliv kapitálu do Číny. Koncem června měla Čína v devizových rezervách v přepočtu asi 3,5 bilionu dolarů.

Společnost Gingko Tree Investment, která je podle Institutu suverénního majetkového fondu (SWFI) součástí úřadu SAFE, v lednu koupila 40procentní podíl ve společnosti UPP Group Holdings. Ta je druhým největším poskytovatelem bydlení pro studenty v Británii. Suverénní fondy, v angličtině označované jako sovereign wealth funds (SWF), jsou de facto státními fondy. Založily je vlády, které mají přebytky rezerv a snaží se je účelně investovat.

SAFE je podle francouzského listu Le Figaro také možným zájemcem o pařížské nákupní středisko Beaugrenelle. Má jít o akvizici v hodnotě nejméně 700 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK