Čína varuje před zpomalováním poptávky na rozvíjejících se trzích

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. října (ČTK) - Čínská vláda varovala před zpomalováním růstu poptávky na rozvíjejících se trzích. Podle mluvčího ministerstva obchodu je proto Peking připraven učinit opatření na podporu čínských exportérů, aby zajistil osmiprocentní růst zahraničního obchodu, s ním vláda počítá v letošním roce.

"Ačkoli vyspělé země v posledních měsících vykazují známky oživení, některé rozvíjející se ekonomiky začínají ztrácet na tempu," uvedl mluvčí, jehož citovala agentura Reuters. "K hospodářskému zpomalení v rozvíjejících se zemích přispívá řada rizik, například odliv kapitálu, oslabování domácích měn a stoupající inflační tlaky," dodal.

Statistický úřad o víkendu oznámil, že čínský export v září klesl o 0,3 procenta, zatímco analytici očekávali nárůst o šest procent. Tempo růstu vývozu do jihovýchodní Asie prudce zpomalilo, a to na deset procent z 31 procent v předchozím měsíci.

Poptávku po čínském zboží podle analytiků podkopává předpokládané zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech, kvůli kterému investoři stahují peníze z rozvíjejících se asijských ekonomik. Ty byly v uplynulém roce nejrychleji rostoucím exportním trhem Číny.

Samotná Čína se zatím s odlivem kapitálu nepotýká. Přímé zahraniční investice v Číně podle dnešních údajů v září meziročně stouply o téměř pět procent na 8,8 miliardy dolarů (asi 167 miliard Kč). Od začátku roku již dosáhly 88,6 miliardy dolarů.

Oficiálním cílem čínské vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. To je sice na světové poměry působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK