Číňané budou moci vstoupit do jaderné energetiky v Británii

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. října (ČTK) - Británie dovolí čínským společnostem získávat podíly v britských jaderných elektrárnách. Uvedl to dnes britský ministr financí George Osborne během návštěvy v Číně. Podle serveru BBC by díky tomuto kroku mohli Číňané hrát hlavní roli v plánovaném rozvoji britské jaderné energetiky.

Británie a Čína podle ministra podepsaly memorandum o jaderné spolupráci, které zahrnuje účast britských podniků v čínském jaderném programu. "Čínské podíly v (britských) jaderných projektech budou zpočátku pravděpodobně pouze menšinové, časem by však u nových jaderných elektráren mohlo jít o podíly většinové," uvedl Osborne.

Dohoda s Čínou přichází v době, kdy britská vláda jedná s francouzskou firmou EDF Energy o výstavbě první britské jaderné elektrárny od roku 1995. Podle agentury Reuters by se do tohoto projektu měla zapojit rovněž čínská společnost China General Nuclear Power Group (CGNPG). Osborne se dnes k tomuto projektu nevyjádřil. Navštívil nicméně čínskou jadernou elektrárnu, která je výsledkem spolupráce firem EDF a CGNPG.

V Číně je nyní v provozu 17 jaderných reaktorů, které se na celkových kapacitách pro výrobu elektřiny podílejí přibližně jedním procentem. Dalších zhruba 28 jaderných reaktorů je nyní ve výstavbě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK