Asijské akcie po dohodě v USA zpevnily, Evropa ale vybírá zisky

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney/Tokio/Londýn 17. října (ČTK) - Asijské akciové trhy od Austrálie až po Japonsko se dnes vydaly vzhůru a vystoupily na nejvyšší hodnoty za několik týdnů. Investoři tak reagují na vývoj ve Spojených státech, kde zákonodárci na poslední chvíli dosáhli dohody o zvýšení takzvaného dluhového stropu a odvrátili potenciálně nebezpečnou situaci, kdy by se mohly Spojené státy dostat do platební neschopnosti. Evropské akcie dnes v úvodu obchodování už ale mírně klesly.

Nejširší burzovní index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří s výjimkou Japonska dosáhl nejvyšší hodnoty za pět měsíců a před koncem obchodování si připisoval kolem 0,6 procenta. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru zpevnil o 0,83 procenta na 14.586,51 bodu. Během obchodování se ale dostal nejvýše od 27. září.

V Evropě už ale byla situace odlišná: někteří investoři totiž na dosažení dohody v USA již dříve sázeli, a dnes ráno se proto rozhodli své dosažené zisky inkasovat.

Index předních akciových titulů z eurozóny Euro STOXX 50 naopak v úvodu obchodování ztrácel asi 0,3 procenta, zatímco ve středu se vlivem nadějí na dosažení dohody v americkém Kongresu dostal nejvýše od května 2011. Panevropský index FTSEurofirst 300 ztrácel 0,2 procenta a například hlavní index frankfurtské burzy DAX ráno odepisoval asi 0,3 procenta. Ve středu se ocitl na novém rekordu.

Americký prezident Barack Obama ve středu podepsal zákon, který po více než dvou týdnech ukončil nouzové fungování vlády a odvrátil hrozbu "nárazu" na takzvaný dluhový strop. V takovém případě by si Spojené státy už nemohly půjčovat další peníze. Kompromisní dohoda počítá se zvýšením dluhového limitu, díky němuž zůstane vláda likvidní nejméně do 7. února. Až do 15. ledna pak zajistí obnovu plného financování vládních aktivit, které je od počátku října pozastaveno. Kompromis ale neřeší základní otázky týkající se vládních výdajů a deficitu, které rozdělují republikány a demokraty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK