Samsung nabízí EK ukončení některých patentových žalob

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. října (ČTK) - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics nabídl regulátorům Evropské unie, že výměnou za ukončení antimonopolního vyšetřování přestane žalovat konkurenty kvůli některým patentům v oblasti bezdrátové komunikace. Oznámila to dnes Evropská komise.

Regulátoři v prosinci obvinili Samsung, že se snaží zabránit konkurenční americké společnosti Apple ve využívání patentů, které jsou zásadní pro fungování mobilních telefonů. Obvinění se týká sítě 3G UMTS, která je v EU standardem. Samsung se podle EK zavázal, že poskytne patenty spojené s touto sítí konkurenci za poctivých podmínek. Předloni však údajně v některých zemích začal v používání těchto patentů Applu bránit.

Samsungu v důsledku tohoto obvinění hrozí podle agentury Reuters pokuta ve výši až deseti procent jeho ročních tržeb. To představuje částku více než 18 miliard dolarů (zhruba 340 miliard Kč).

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia dnes upozornil, že uplatňování patentových práv je legitimní podnikatelskou praktikou. To však podle něj neplatí v případě, kdy se patenty týkají technologií, které jsou v daném odvětví standardem.

Samsung podle komise nabídl, že v příštích pěti letech nebude žalovat konkurenty kvůli patentům nezbytným pro standardy v mobilní komunikaci. Komise vyzvala zainteresované strany, aby se během jednoho měsíce k návrhu Samsungu na ukončení vyšetřování vyjádřily.

Apple a Samsung vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK