Čtvrtletní zisk banky Goldman Sachs mírně klesl

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Zisk americké investiční banky Goldman Sachs Group ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o dvě procenta a dosáhl 1,43 miliardy dolarů (asi 27 miliard Kč). Firma uvedla, že na vině byly zejména nižší příjmy z obchodování. Goldman Sachs je podle výše aktiv pátou největší bankovní skupinou ve Spojených státech.

Výsledky nepříznivě ovlivnil pokles objemu obchodů s dluhopisy před zářijovým zasedáním americké centrální banky (Fed). Očekávalo se, že Fed na tomto zasedání začne omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů, kterými podporuje hospodářský růst. Fed však tyto nákupy ponechal beze změny.

Příjmy divize, která pro klienty zajišťuje obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami, se ve čtvrtletí propadl o 44 procent na 1,25 miliardy dolarů.

"Výsledky za třetí čtvrtletí odrážejí období slabé klientské aktivity," uvedl generální ředitel banky Lloyd C. Blankfein.

Goldman Sachs navzdory poklesu zisku zvýšila čtvrtletní dividendu na 55 centů na akcii z předchozích 50 centů. Akcie banky nicméně po zveřejnění výsledků asi o 2,5 procenta oslabily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK