APEK:Češi před Vánocemi utratí v e-shopech 18,5 mld, o 13 pct víc

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Obrat internetových obchodů v předvánočním období letos stoupne meziročně o 13,5 procenta na 18,5 miliardy korun. Průměrná česká domácnost utratí již 40 procent svých vánočních výdajů na internetu. Více než třetinu elektroniky, kterou lidé nakoupí, objednají v některém z e-shopů. Vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

"Vánoční období je pro e-komerci klíčové, v jeho průběhu dosahují e-shopy více než jedné třetiny celkových ročních tržeb," řekl ČTK výkonný ředitel asociace Jan Vetyška.

Podle něj 35 procent spotřební elektroniky, která tvoří nejčastější vánoční dárky, koupí lidé letos on-line. Internetový obchod Mall.cz očekává, že během letošního prosince se prodá třikrát až čtyřikrát více tabletů než před rokem. "Do nabídky totiž přibyly mnohé cenově dostupné značkové modely, mezi novinkami se objeví dokonce i speciální tablety pro děti," uvedl ředitel Mall.cz Marek Liška. Podle něj budou mezi vánočními hity opět také chytré telefony a herní konzole. Naopak zájem o čtečky elektronických knih bude letos spíše stagnovat.

"Letošní Vánoce budou opět více ve znamení internetového prodeje. Další a další obchodníci využívají internet jako důležitou formu prodeje, před Vánoci bude síla tohoto prodejního kanálu ještě výraznější. Celkově očekáváme, že běžná domácnost utratí 40 procent svých vánočních výdajů právě na internetu," dodal Vetyška.

Tomáš Medek rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK