Dolar kvůli obavám z negativního dopadu rozpočtové krize klesl

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje k euru i jenu. Americkým zákonodárcům se podařilo uzavřít dohodu, která ukončila rozpočtovou krizi v USA a otevřela vládní úřady. Investoři se nyní zaměřili na to, jaké dopady bude mít krize na ekonomiku a rozhodování centrální banky USA (Fed) o omezení stimulačního programu.

V 17:10 SELČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,9 procenta na 1,3660 USD, k jenu ale mírně kleslo o 0,05 procenta na 133,67 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o téměř jedno procento na 97,85 JPY.

Podle analytiků dva týdny nejistoty otřásly důvěrou investorů a podnikatelů a ohrozily vyhlídky dalšího růstu největší světové ekonomiky. Fed tak zřejmě až do konce letošního roku nepřistoupí k omezování svého programu nákupu dluhopisů, což má negativní dopad na dolar.

Dolar nejprve posiloval, když se oběma komorám amerického parlamentu podařilo schválit dohodu, jež umožnila otevření státních úřadů a navýšení dluhového stropu. Dohoda však problémy vyřešila jen dočasně a neřeší základní problémy, které rozdělují republikány a demokraty, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK