Pražská burza po třídenním růstu oslabila, propadla se Telefónica

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Po třídenním růstu dnes pražská burza mírně oslabila. Index PX klesl o 0,25 procenta na 979,27 bodu. Stejně jako ve středu opět výrazně ztratily akcie telekomunikačního operátora Telefónica. K poklesu burzy přispělo také snížení cen akcií bank, naopak třeba cenné papíry energetické firmy ČEZ rostly. Vyplývá to z výsledků burzy.

Telefónica sice od konce minulého týdne výrazně posilovala, ve středu se ale vývoj obrátil a dnes akcie operátora zopakovaly více než tříprocentní ztrátu. Propadly se o 3,61 procenta na 312 korun. "Skupina PPF ve středu oficiálně potvrdila jednání o převzetí tuzemské Telefóniky CR s tím, že zatím není možné odhadnout výsledek těchto jednání," sdělil analytik Josef Kohout z Patria Finance.

Ještě výraznější oslabení postihlo cenné papíry těžební firmy NWR, a to o 4,51 procenta na 27,5 koruny. O 3,42 procenta na 106 korun klesla cena akcií mediální společnosti CME. Objem obchodování s akciemi NWR i CME byl ale velmi malý. Podstatněji se na celkovém propadu pražské burzy pravděpodobně podepsaly ztráty bankovních emisí, které tradičně patří mezi nejobchodovanější. Bankovní skupina Erste oslabila o 1,59 procenta na 619,9 koruny a Komerční banka o 0,22 procenta na 4460 korun za akcii.

Snížení burzovního indexu zbrzdilo posílení ČEZ. Cenné papíry firmy si připsaly nejvýraznější dnešní růst a zároveň největší objem obchodů ze všech hlavních emisí. Cena akcií ČEZ stoupla o 2,13 procenta na 485 korun. "Akcie ČEZ ihned od otevření navázaly na středeční silný závěr," uvedl Kohout. Výrazně sílila také textilní společnost Pegas Nonwovens, a to o 1,74 procenta na 584 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK