Ceny ropy kvůli údajům o silném růstu zásob klesly

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. října (ČTK) - Světové ceny ropy po středečním růstu prudce oslabily a severomořská ropa Brent se vrátila pod 110 dolarů za barel. Trh reagoval na silné zvýšení amerických zásob ropy a příznivý vývoj kolem jednání s Íránem. Vliv dohody Kongresu na ukončení rozpočtové krize v USA byl tak jen dočasný.

Cena Brentu kolem 17:30 SELČ klesla proti středečnímu závěru o 1,20 dolaru na zhruba 109,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu oslabila o dva dolary na zhruba 100,30 USD za barel.

Ve středu ceny ropy oživily díky tomu, že zákonodárci směřovali k vyřešení rozpočtové krize a v noci sjednali dohodu. Trh ale dnes srazily údaje institutu API, podle nichž komerční zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 5,9 milionu barelů, mnohem více, než se čekalo. Navíc dohoda Kongresu poskytuje vládě finance jen do poloviny ledna a dluhový strop zvyšuje do 7. února.

"Očekávání rozpočtové dohody v USA včera ceny zvýšilo, nečekaně velký růst zásob je ale strhl zpět," řekl agentuře Reuters analytik Christopher Bellew z firmy Jefferies Bache.

Írán ve středu slíbil, že umožní neohlašované inspekce svých jaderných provozů. Náměstek íránského ministra zahraničí to řekl na závěr dvoudenních jednání v Ženevě. Jejich účastníci se dohodli, že o íránském jaderném programu budou znovu jednat 7. a 8. listopadu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,40 110,59 New York - Nymex WTI listopad 100,30 102,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK