Kanada a EU dnes nejspíš uzavřou rozsáhlou obchodní dohodu

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. října (zpravodaj ČTK) - Rozsáhlou obchodní dohodu mezi Kanadou a Evropskou unií by měli dnes v Bruselu definitivně uzavřít kanadský premiér Stephen Harper a předseda Evropské komise José Barroso. S úspěšným koncem jednání, která začala už v roce 2009, souvisí také tento týden oznámené zrušení kanadských víz pro české občany.

Velmi rychle je tak nyní dokončována první smlouva podobného druhu mezi EU a některou ze zemí skupiny nejsilnějších světových ekonomik označovaných jako G8. Měla by ulehčit vzájemný přístup na trh druhé strany a podle dostupných odhadů by mohla do sedmi let znamenat pro unii ročně asi 11,6 miliard eur (přes 300 miliard korun) a pro Kanadu okolo osmi miliard eur (asi 208 miliard korun). Podobnou rozsáhlou smlouvu nyní EU vyjednává také s USA, dohoda s Kanadou by mohla vytvořit "předmostí" pro její uzavření.

Česko přitom hrozilo kanadskou smlouvu potopit, pokud Toronto nezruší vízovou povinnost zavedenou shodou okolností také v roce 2009. Kanada víza obnovila kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání. Nyní oznámila, že vízovou povinnost v brzké době zruší.

Velká část smlouvy, označované jako CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) je domluvená už od loňského roku. Jednání se zasekla letos v zimě na tématech jako jsou léčiva, export i ochrana mléčných a masných výrobků či problematika přístupu k veřejným zakázkám. Mluvčí Evropské komise ale ve čtvrtek prohlásil, že rozhovory se nyní skutečně pohnuly kupředu a Barroso s Harperem se schází s cílem je uzavřít.

Podle údajů Evropské komise byla Kanada v roce 2012 dvanáctým nejvýznamnějším obchodním partnerem unie, připadalo na ni 1,8 procenta celkového vnějšího obchodu. Pro Kanadu ale EU byla druhý nejdůležitější partner po sousedních USA, do Evropy vyvážela okolo 9,5 procenta svého exportu. Celková obchodní výměna dosáhla 61,6 miliard eur (asi 1,6 bilionu korun).

jd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK