Korejský institut čeká oživení automobilového trhu v Evropě

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 18. října (ČTK) - Prodej automobilů v Evropě by se měl v příštím roce zvýšit o 2,5 procenta na 13,87 milionu vozů. Mělo by tak skončit období šesti let, kdy se prodej vytrvale snižoval. Předpověděl to dnes jihokorejský výzkumný ústav Korea Automotive Research Institute, který je spojen s automobilkou Hyundai Motor.

V letošním roce by se měl prodej v Evropě podle institutu ještě snížit, a to o 3,8 procenta na 13,53 milionu vozů. Poptávku po autech v Evropě v posledních letech nepříznivě ovlivňují zejména dopady dluhové krize na ekonomiku.

Evropští spotřebitelé kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Výrobci se tak potýkají s nadbytečnými výrobními kapacitami a jsou nuceni uzavírat továrny a propouštět.

Institut rovněž předpověděl, že oživení automobilového trhu ve Spojených státech v příštím roce zpomalí. Prodej aut v USA by se podle něj měl napřesrok zvýšit o 3,2 procenta na 16,1 milionu vozů po letošním nárůstu o 7,6 procenta na 15,6 milionu vozů.

Růst celosvětového prodeje automobilů podle institutu v příštím roce pravděpodobně zrychlí na čtyři procenta z letošních tří procent, a to zejména díky silnější poptávce v Číně.

Šéf evropské součásti automobilky Hyundai Allan Rushforth nedávno předpověděl, že Hyundai napřesrok společně s dceřinou automobilkou Kia Motors v Evropě prodá zhruba milion automobilů. Celý evropský automobilový trh by podle něj měl příští rok stoupnout o dvě až tři procenta.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji. Společně s firmou Kia tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Firma v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK