Slovensko prodlouží zvláštní zdanění vybraných firem

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. října (ČTK) - Slovensko prodlouží zvláštní zdanění firem, které podnikají v regulovaných sektorech ekonomiky, nejméně o další tři roky. V rozpočtovém výhledu do roku 2016 s tím počítá kabinet premiéra Roberta Fica. Mimořádnou daň, kterou jednobarevná vláda sociálních demokratů zavedla po loňském nástupu do úřadu, měly podniky původně platit jen do konce letošního roku.

Zvláštní daň ve výši 4,356 procenta ročně se vztahuje například na firmy z odvětví energetiky, telekomunikací, pojišťovnictví a farmacie, pokud hospodaří se ziskem alespoň tři miliony eur (77 milionů Kč) ročně. Daň platí zejména velké energetické a telekomunikační firmy, ve kterých mají podíl zahraniční investoři.

Prodloužení mimořádného zdanění firem ministerstvo financí odůvodnilo tím, že tíhu ozdravení státních financí nechce přenést na občany. Letos by na tomto odvodu měly podniky zaplatit státu 102 milionů eur. Firmy už upozornily, že kvůli zvláštní dani mohou omezit investice na Slovensku.

Zvláštní daň platí v zemi pod Tatrami také banky, které odvádějí do státní pokladny 0,4 procenta z vkladů klientů. Letos si tak vláda přilepší podle odhadu o více než 200 milionů eur. Už v příštím roce výnos z této daně patrně klesne, protože podle schváleného zákona bude bankovní daň postupně odbourána.

Slovensko není jedinou zemí, která zavedla mimořádné daně pro vybrané firmy. Například v Maďarsku vláda premiéra Viktora Orbána v minulosti uvalila zvláštní daně mimo jiné na banky a telekomunikace.

Slovenská vláda kromě prodloužení mimořádné daně pro vybrané podniky plánuje snížit firemní daň ze zisku od příštího roku na 22 procent. Letos v lednu sazba této daně přitom stoupla na 23 z předchozích 19 procent.

Podle slovenských medií kabinet zároveň hodlá zavést minimální daň, kterou by musely platit i firmy vykazující ztrátu. List Pravda napsal, že toto opatření by postihlo asi 100.000 z celkového počtu 180.000 obchodních společností na Slovensku.

Výše takzvané daňové licence nebyla zatím stanovena. Ministerstvo financí ale uvedlo, že předběžně počítá s výnosem v průměru tisíc eur od každé firmy. Podobný systém uplatňuje například Rakousko, kde je nejnižší firemní daň stanovena na pět procent minimálního základního jmění podniku; u společností s ručením omezeným to představuje 500 eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK