Podíl špatných úvěrů ve španělských bankách dosáhl nového rekordu

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 18. října (ČTK) - Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v portfoliích španělských komerčních bank v srpnu poprvé překročil hranici 12 procent. Oznámila to dnes tamní centrální banka. Objem špatných úvěrů se přitom zvyšuje už šest měsíců za sebou. Španělé mají problémy se splácením úvěrů zejména kvůli hospodářské recesi, k níž se přidává vysoká nezaměstnanost.

Podíl nesplácených úvěrů v srpnu vystoupil na 12,12 procenta z červencových 11,97 procenta. V roce 2007, tedy před příchodem světové finanční krize, přitom podle agentury AP činil pouhé jedno procento. Celkový objem špatných úvěrů proti červenci stoupl o více než dvě miliardy eur na 180,7 miliardy eur (téměř 4,7 bilionu Kč).

Španělská ekonomika se v uplynulých čtyřech letech po většinu času nacházela v recesi. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku v letošním druhém čtvrtletí dosáhla 26,3 procenta.

Španělská vláda byla kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty. Tím však oslabila ekonomiku a vyvolala protesty veřejnosti.

Vláda tvrdí, že její reformy nyní začínají přinášet ovoce a předpovídá, že hospodářská recese v letošním roce skončí. Předpokládá se však, že míra nezaměstnanosti ještě řadu let zůstane na mimořádně vysoké úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK