Ceny ropy díky růstu v Číně a slabému dolaru oživily

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po čtvrtečním propadu oživily, severomořská ropa Brent se ale nad 110 dolary za barel neudržela. Ropný trh podpořily údaje o zrychleném růstu čínské ekonomiky a slabý kurz dolaru, podkopává jej ale perspektiva rostoucí nabídky.

Cena Brentu kolem 16:00 SELČ stoupla o 20 centů na 109,30 dolaru za barel, ale sestoupila z denního maxima 110,24 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posílila o 30 centů a byla těsně pod 101 dolary za barel. Ve čtvrtek oba druhy ropy ztratily kvůli silnému růstu zásob v USA asi jeden a půl dolaru.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 7,8 procenta z tempa 7,5 procenta v předešlém čtvrtletí a zaznamenala nejrychlejší růst od začátku letošního roku. Analytici však předpokládají, že vzhledem k zářijovému poklesu čínského vývozu a kolísavé globální poptávce růst ve čtvrtém čtvrtletí opět oslabí. Navíc čínská poptávka po ropě v září klesla poprvé za 17 měsíců.

Kurz dolaru vůči koši měn klesl na minimum za osm a půl měsíce. To posílilo ceny ropy i dalších komodit obchodovaných v dolarech, protože jejich nákupy jsou výhodné pro investory v jiných měnách než americké.

Analytici ale v pokračování cenového růstu příliš nevěří a poukazují na výhled růstu nabídky na trhu, slabou poptávku a zmínění geopolitického napětí. "V krátkodobém až střednědobém výhledu čekáme pokles cen v důsledku rostoucí nabídky a pokroku v jednáních s Íránem," řekl agentuře Reuters Fawad Razaqzada z firmy GFT Global Markets.

Investoři nyní dávají před komoditami přednost akciím. "Index S&P 500 (amerického trhu) včera vystoupil na nový rekord, ale rozpojení mezi cenami akcií a komodit narůstá s tím, jak kvantitativní uvolňování (krajně uvolněná měnová politika v USA) přestalo plodit pro komodity zázraky," uvedl analytik ropného trhu Olivier Jakob z firmy Petromatrix.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,31 109,11 New York - Nymex WTI listopad 100,96 100,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK