Pražská burza v uplynulém týdnu posílila o 2,7 procenta

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu opět posílila, když index PX proti minulému pátku stoupl o 2,7 procenta na 989,08 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce rostly v uplynulém týdnu akcie CME, naopak největší pokles zaznamenaly akcie Orka.

"Týden byl pod taktovkou amerických zákonodárců, kteří dle očekávání na poslední chvíli s podmínkami schválili částečný rozpočet a oddálili dluhový strop," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z domácích zpráv trh zaujaly informace o kolem společnosti Telefónica, kde se objevily informace, že mateřská společnost uvažuje o prodeji svého 69,4procentního podílu v české dceři. V rozhovorech o případném prodeji figuruje domácí skupina PPF. Titul v uplynulém týdnu posílil o dvě procenta na 309 Kč.

Akcie CME stouply o 5,4 procenta na 112,9 Kč, akcie NWR o 0,5 procenta na 28,5 koruny. Akcie společnosti Orco naopak klesly o 3,8 procenta na 58,5 koruny.

"Příští týden bude o makroekonomických ukazatelích, protože obnovení chodu amerických vládních úřadů mimo jiné znamená zveřejnění odložených dat. Z domácích zpráv budeme sledovat domácí volby do Parlamentu na konci týdne," uvedl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK