Gartner: Dodávky chytré elektroniky letos porostou díky tabletům

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Světové dodávky elektronických zařízení s možností internetu v letošním roce vzrostou. Stane se tak díky silné poptávce po počítačových tabletech, která vyrovná pokles u stolních počítačů a laptopů. Uvedla to dnes výzkumná společnost Gartner.

Výrobci elektroniky letos do obchodů vypraví 2,32 miliardy počítačů, tabletů a mobilních telefonů, o 4,5 procenta více než v minulém roce, odhaduje výzkumná společnost. V případě stále oblíbenějších počítačových tabletů ale dodávky vzrostou o 42,7 procenta na 184 milionů kusů.

Naopak poptávka po stolních počítačích a laptopech bude dál klesat. Gartner odhaduje, že jejich dodávky se oproti minulému roku letos sníží o 11,2 procenta na celkem 303 milionů výrobků. Trh s mobilními telefony pak prý čeká v letošním roce stabilní růst. Dodávky stoupnou odhadem o 3,7 procenta na 1,8 miliardy jednotek.

Gertner očekává, že cenová konkurence bude nejtvrdší u menších tabletů s úhlopříčkou sedm palce (přibližně 17,8 centimetru). "Očekáváme, že letošní období svátků budou o menších tabletech, protože chytrý telefon - dlouhodobý favorit svátků - ztrácí na přitažlivosti," sdělila podle agentury Reuters viceprezidentka pro průzkum ve společnosti Gartner Carolina Milanesiová.

Gartner již dříve uvedl, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače. Výzkumná společnost IDC odhaduje, že v letošním čtvrtém čtvrtletí se na světový trh vůbec poprvé dostane víc počítačových tabletů než osobních počítačů.

V úterý zřejmě nejnovější řadu svých tabletů představí americký technologický gigant Apple. Podle zdrojů, které dnes citovala agentura Bloomberg, by šéf firmy Tim Cook mohl představit mini iPad s vysokým rozlišením a tenčí verzi populárního zařízení. Tablety iPad jsou pro Apple druhým nejprodávanějším zařízením po chytrých telefonech iPhone. Firmě ale v tomto segmentu trhu konkurují další výrobci v čele s jihokorejským Samsung Electronics, jejichž zařízení jsou mnohdy levnější než od Applu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK