MF šetří fungování odboru ochrany investic, výsledky po volbách

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Ministerstvo financí (MF) zveřejní výsledky šetření fungování oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraničních pohledávek včetně následných kroků až po volbách. ČTK to dnes sdělilo MF. Oddělení vedl Radek Šnábl, kterého ministr financí v demisi Jan Fischer v polovině srpna z funkce odvolal a zároveň zadal interní prověrku oddělení.

Server Česká pozice dnes napsal, že MF chystá trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku na neznámého pachatele v souvislosti s narovnáními v arbitrážních sporech. Podle serveru je oznámení namířeno na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Šnábl totiž patřil ke spolupracovníkům exministra Kalouska a měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice.

"Rozhodl jsem se, že jakékoli informace z tohoto šetření a následné kroky budou oznámeny až po volbách. Nechci, aby mnohaměsíční práce expertů MF byla zneužita pro předvolební boj. Stejně tak nechci, aby exministr Kalousek zjištěné závažné důkazy bagatelizoval a znevěrohodňoval právě s odkazem na jejich účelovost v době vrcholící volební kampaně," uvedl ministr financí v demisi Jan Fischer.

"Ponechávám na čtenáři, aby posoudil, zda toto neuchopitelné a mlhavé prohlášení je korektním postojem úřednického ministra nebo zákeřným předvolebním útokem, na který v podstatě nelze reagovat," řekl dnes ČTK Kalousek. Dále uvedl, že o správnosti postupu při řešení arbitráží a pohledávek je přesvědčen. "Tyto postupy prokazatelně ušetřily daňovým poplatníkům desítky miliard korun," dodal Kalousek.

Podstatou trestního oznámení budou podle České pozice narovnání se zahraničními firmami, které státu hrozily soudními spory či arbitrážemi. "Tato rozhodnutí byla projednávána v režimu utajení důvěrné, takže se o nich veřejnost nedozvěděla. Neznámý pachatel bude viněn z toho, že státní peníze proudily k často neprůhledným firmám, i když to nebylo nutné," uvedl server s odkazem na zdroj obeznámený s chystaným plánem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK