Portugalsko věří, že nebude potřebovat další záchranný program

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Portugalsko je přesvědčeno, že nebude potřebovat žádný další záchranný program. Chce si začátkem příštího roku s mezinárodními věřiteli dojednat pouze záložní úvěr. Uvedl to dnes portugalský ministr hospodářství António Pires de Lima.

Nynější záchranný program vyprší v polovině příštího roku. Pak si Portugalsko bude muset peníze opět zajišťovat na dluhopisových trzích. Řada ekonomů se ale domnívá, že země by mohla potřebovat nějakou další formu pomoci od Evropské unie.

"Skutečně si nemyslím, že budeme potřebovat druhý (záchranný) program," uvedl ministr, jehož citovala agentura Reuters. "Naším cílem je začít v prvních měsících příštího roku jednat o preventivním programu," dodal.

Ministr také doufá, že Portugalsko v příštím roce dosáhne plánovaného rozpočtového deficitu ve výši čtyř procent hrubého domácího produktu. Mezinárodní věřitelé nedávno odmítli zvýšit cíl deficitu na příští rok na 4,5 procenta HDP.

Portugalská vláda minulý týden oznámila novou vlnu rozpočtových škrtů, které pobouřily místní odbory. Ty se obratem rozhodly připravit sérii protestních stávek, které mají zemi ochromit od 25. října do 8. listopadu.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun) a za to musí snižovat deficit a zavádět ekonomické reformy.

Portugalská ekonomika se ve druhém čtvrtletí díky vývozu vymanila z hlubokého propadu a vykázala první růst za dva a půl roku. Za celý loňský rok se ekonomika země propadla o 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK