Akcie Stock Spirits vstupují na burzu v ceně 2,35 libry

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. října (ČTK) - Výrobce nápojů Stock Spirits stanovil cenu akcií pro svůj burzovní debut na 2,35 libry. To ohodnocuje celý podnik na 470 milionů liber (asi 14,3 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Součástí skupiny je i největší výrobce lihovin v České republice Stock Plzeň-Božkov.

Majoritní akcionář firmy, americký investiční fond Oaktree Capital Management, a současné vedení podniku plánují ve Stock Spirits prodat 55 procent svých akcií. Celkem by tak měly z prodeje získat 206,5 milionu liber a podíl Oaktree se sníží na 38,3 procenta.

Firma získá i 52 milionů liber z prodeje nových akcií. Peníze použije na snížení dluhu.

Skupina Stock Spirits je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a největším producentem vodky v Polsku a České republice. Byla založena v roce 2007 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management. Vlastní celkem 25 značek, mezi jinými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limonce anebo GranGala. Firma je zároveň distributorem široké škály značek jiných producentů.

V České republice Stock vévodí všem čtyřem rozhodujícím segmentům na trhu, a to hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům (řada Božkov). Díky akvizici slovenské společnosti Imperator loni v prosinci si likérka výrazně posílila pozici na Slovensku, kde se stala druhou nejsilnější firmou v oboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK