Hutní montáže staví v JAR uhelnou elektrárnu za stovky milionů

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 22. října (ČTK) - Společnost Hutní montáže ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group získala zakázku za stovky milionů korun v Jihoafrické republice. Staví tam uhelnou elektrárnu Kusile, která bude jednou z největších uhelných elektráren na světě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí skupiny Eva Kijonková.

Jde podle ní o první vstup firmy na jihoafrický trh. "Hodnota zakázky je zatím ve stovkách milionů korun s možností významného rozšíření, proto částku v tuto chvíli nespecifikujeme přesně," uvedla Kijonková. Ostravská firma už v JAR pracuje na montáži spirálových membránových stěn, výsypky a bandáže prvního kotle elektrárny, působí tam 45 zaměstnanců. Celkem Hutní montáže v Africe nasadí přibližně 150 lidí.

"Elektrárna se rozkládá na ploše téměř 1355 hektarů, skládá se ze šesti přibližně 800 MW jednotek a bude jednou z největších uhelných elektráren na světě. V tomto smyslu je naší zatím nejrozsáhlejší energetickou zakázkou," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Hutních montáží Miroslav Přecechtěl.

Firma podle něj získala zakázku díky dlouholeté spolupráci se společností Hitachi. "Po projektech pro Hitachi Power Europe na evropské půdě navazujeme další akcí se společností Hitachi Power Africa," uvedl Přecechtěl.

Kijonková uvedla, že Kusile by v budoucnu měla být nejmodernější uhelnou elektrárnou společnosti Eskom, která v Africe generuje zhruba 45 procent elektřiny dodávané do sítě. Úspěch při stavbě prvního kotle může podle Přecechtěla znamenat účast na stavbě dalších pěti jednotek. Do roku 2018, kdy má být projekt dokončen, se do něj zapojí až 12.000 lidí.

Hutní montáže v roce 2012 při tržbách 1,3 miliardy korun vytvořily zisk přes 100 milionů korun, což bylo zhruba stejně jako o rok dříve. Mezi nejvýznamnější zakázky firmy loni patřily montáže energetických nadkritických kotlů ve Wilhelmshavenu a Moorburgu v Německu a v nizozemském Rotterdamu.

Montáže ocelových konstrukcí a technologií pro energetické komplexy a elektrárny loni tvořily téměř 90 procent tržeb firmy. Kromě energetických zakázek se společnost soustředí na průmyslové a dopravní stavby, vodní díla či montáže pro těžební průmysl. Firma má zhruba 700 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK