Německá vláda prý zlepší odhad růstu ekonomiky pro příští rok

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. října (ČTK) - Německá vláda zvýší odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 1,7 procenta z doposud předpokládaných 1,6 procenta. Informoval o tom dnes německý tisk i zdroj agentury Reuters obeznámený s příslušnými údaji.

Odhad letošního hospodářského růstu vláda podle těchto informací ponechá beze změny na 0,5 procenta. Aktualizovanou vládní prognózu ve středu oficiálně představí ministr hospodářství Philipp Rösler.

Přední německé hospodářské instituty minulý týden snížily odhad letošního růstu ekonomiky o polovinu na 0,4 procenta. V příštím roce by měl růst podle jejich nové prognózy zrychlit na 1,8 procenta, namísto dříve předpokládaných 1,9 procent

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí již hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta.

Německá centrální banka Bundesbank v pondělí uvedla, že ve třetím čtvrtletí ekonomika pravděpodobně mírně vzrostla a v zimě by měla dále posílit. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK