Rozpočtová krize v USA podle poradce ublížila tamnímu trhu práce

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. října (ČTK) - Nedávná rozpočtová krize v USA a částečné uzavření amerických úřadů ublížilo tento měsíc americkému trhu. V rozhovoru s americkou televizí CNBC to dnes řekl šéf Rady ekonomických poradců (CEA) Bílého domu Jason Furman. Z výkonu americké ekonomiky za poslední čtvrtletí podle něj seberou několik desetin procentního bodu.

"Není pochyb o tom, že tato riskantní politika nás bude stát několik desetin (procentního bodu) z našeho tempa růstu ve čtvrtém čtvrtletí a v říjnu slušný počet pracovních míst," prohlásil Furman podle agentury Reuters.

Spojené státy minulý týden na poslední chvíli odvrátily hrozící platební neschopnost, když se tamní zákonodárci po napjatých jednáních dohodli na zvýšení takzvaného dluhového stropu a na podobě rozpočtu. Dohoda obnovila financování vlády až do 15. ledna a umožnila vládě půjčovat si až do 7. února. Objevují se však obavy, že dohoda připravila půdu pro další patovou situaci v budoucnosti.

Krize také o několik týdnů zpozdila zveřejňování vládních statistik. Podle dnešní zprávy o zaměstnanosti za září v USA vzniklo podstatně méně míst, než se čekalo, i když míra nezaměstnanosti klesla na skoro pětileté minimum.

Americká centrální banka již dříve předpověděla, že americká ekonomika letos stoupne o 2,0 až 2,3 procenta. Ve druhém čtvrtletí největší světová ekonomika oproti předešlému kvartálu zrychlila růst na 2,5 procenta.

Americký ministr financí Jack Lew o víkendu upozornil, že rozpočtová krize americké ekonomice ublížila. Ministr je ale přesvědčen, že ekonomika je odolná a po šestnáctidenním částečném uzavření federálních úřadů opět oživí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK