Dolar po slabé zprávě z USA klesl k euru nejníže za dva roky

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. října (ČTK) - Americký dolar dnes k euru klesl na nejnižší úroveň za skoro dva roky a oslaboval i k japonskému jenu. Trhy tak reagovaly na neuspokojivou zprávu z amerického trhu práce, která upevnila očekávání, že americká centrální banka (Fed) ponechá do konce roku v platnosti dosavadní tempo nákupu dluhopisů.

Euro dnes stouplo k dolaru až na 1,3785 USD. Po 17:00 SELČ mírně oslabilo na 1,3782 USD a oproti předchozímu závěru se pohybovalo s přírůstkem 0,7 procenta. Dolar k jenu vykazoval pokles 0,07 procenta na 98,103 JPY.

Podle amerického ministerstva práce vzniklo v USA minulý měsíc 148.000 pracovních míst, ekonomové ale počítali s vyšším růstem. Míra nezaměstnanosti sice v září klesla na 7,2 procenta, tedy na nejnižší úroveň od listopadu 2008, to se ale ukazuje být méně důležité. Ekonomové odhadují, že nedávná rozpočtová krize v USA a částečné uzavření vládních úřadů umazalo až 0,6 procentního bodu z tempa růstu americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí, mimo jiné i tím, že klesla důvěra firem a spotřebitelů.

Zpomalení růstu pracovních míst už v září vedlo k tomu, že Fed tehdy oproti očekávání rozhodl ponechat v platnosti dosavadní tempo nákupu dluhopisů, kterým chce podpořit domácí ekonomiku. Dnešní údaje z pracovního trhu posilují přesvědčení, že toto rozhodnutí se v dohledné době nezmění. To by znamenalo další přísun levných peněz na trhy.

"Plnohodnotné kvantitativní uvolňování tu s námi pravděpodobně bude do prvního čtvrtletí a spekulace o dalším zvýšení (tohoto programu Fedu) mohou přijít už s další slabou zprávou o zaměstnanosti," poznamenal podle agentury Reuters analytik Joseph Trevisani ze společnosti WorldWideMarkets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK