Americké akcie rostou díky optimismu ohledně stimulů

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly, a index S&P 500 se tak dostal na další rekordní maximum. Údaje o trhu práce ve Spojených státech podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat opatření na podporu ekonomiky až v příštím roce.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 15.445 bodů. Širší index S&P 500 se dopoledne zvýšil o 0,4 procenta na 1750 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,1 procenta na 3923 bodů, napsala agentura AP.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v září vytvořila 148.000 nových pracovních míst. Analytici přitom počítali se vznikem 180.000 pracovních příležitostí.

"Zářijová čísla prokazují správnost rozhodnutí Fedu odložit omezování (stimulů)," uvedl analytik Brian Jacobsen ze společnosti Wells Fargo Funds Management. Dodal, že Fed by mohl stimuly omezit v prvním čtvrtletí 2014.

Původně se očekávalo, že Fed již v polovině září přikročí ke snížení nákupů dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst. Banka nicméně nákupy ponechala beze změny, protože chce nejprve získat více důkazů svědčících o solidním hospodářském oživení.

Největší světový výrobce domácích spotřebičů Whirlpool prudce posiloval poté, co oznámil, že více než zdvojnásobil čtvrtletní zisk. Díky příznivým čtvrtletní výsledkům zamířily vzhůru rovněž akcie letecké společnosti Delta Air Lines.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK