MMF varoval Rusko před riziky expanze spotřebitelských úvěrů

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. října (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval Rusko před rostoucími riziky, které pro jeho finanční sektor plynou z prudkého růstu spotřebitelských úvěrů. Podle zprávy, kterou fond vypracoval po konzultacích s ruskými vládními úřady, již ruské banky a domácnosti začínají pociťovat negativní důsledky úvěrové expanze.

Ruské banky v posledních letech zvyšují nezajištěné úvěry spotřebitelům dvoucifernými tempy, až 60 procent ročně. Bankovní úvěry firmám se naopak s útlumem ekonomického růstu na čtyřleté minimum výrazně zpomalují.

"Současná rizika pro finanční sektor jsou stále mírná, ale narůstají," uvedl MMF. "Zejména je zapotřebí pozorně sledovat rychlý růst nezajištěných spotřebitelských půjček a horšící se situaci bank a dlužníků," dodal.

Dluh domácností z hlediska velikosti ekonomiky je zatím proti západním zemím relativně nízký. Průměrné náklady půjček jako podílu na příjmech domácností však do konce loňského roku vzrostly na zhruba 20 procent, což už je více než v Itálii nebo v USA a zhruba na úrovni Rumunska nebo Brazílie, upozornil fond. Podle něj dluhová zátěž rychle roste kvůli vysokému podílu krátkodobých výpůjček s vysokými úrokovými sazbami. Růst úvěrů již překonal tempo nárůstu vkladů, což omezuje bankám možnosti řešení nečekaných úvěrových ztrát.

MMF ruské centrální bance doporučil, aby zvážila zavést pro banky stropy na spotřebitelské úvěry podle velikosti dluhu k příjmům dlužníka a dalších kritérií. Centrální banka již nařídila bankám, aby zvýšily rezervy proti spotřebitelským úvěrům, zejména proti vysokoúročeným půjčkám na nákupy spotřebního zboží.

MMF předpokládá, že ruská ekonomika letos zpomalí růst na 1,5 procenta. Fond konstatoval, že dosavadní model silného růstu založeného na rostoucích cenách ropy a využívání volných výrobních kapacit se vyčerpal a přestal být udržitelný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK