Indie a USA proti novému plánu EU na emisní poplatky v letectví

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí/Washington/Brusel 22. října (ČTK) - Indická vláda se dnes postavila proti novému plánu Evropské unie uvalit poplatky na emise oxidu uhličitého v letecké dopravě v evropském vzdušném prostoru. Nespokojenost s návrhem Bruselu vyjádřil rovněž vlivný americký senátor a americké letecké společnosti. Plán, který Evropská komise navrhla minulý týden, je podle oponentů v rozporu se zářijovým globálním ujednáním o emisích v letecké dopravě.

Komise už loni pod tlakem mimoevropských mocností v čele s USA a Čínou o rok odložila jednostranně vyhlášený plán, jímž chtěla zapojit všechny světové letecké společnosti do svého systému obchodování s emisními povolenkami. Původně navrhovala, aby letadla, která používají evropská letiště, platila za emise produkované po celou dobu letu, což ve světě vyvolalo ostrý odpor. Změnu na placení pouze za lety nad Evropou budou muset schválit členské země EU a Evropský parlament.

Podle indického ministerstva letecké dopravy návrh EU odporuje dohodě Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) z Montrealu, podle níž má do roku 2020 vzniknout globální systém pro snižování emisí z letecké dopravy. "To, co teď udělali, je v naprostém rozporu s tím, co rozhodla ICAO. Tento mezinárodní orgán musí v té věci zasáhnout," řekl představitel ministerstva agentuře Reuters.

Pokud EU svůj návrh schválí, mohlo by to přimět americkou vládu, aby uplatnila loni schválený zákon, který má ochránit americké letecké společnosti před jednostrannými kroky Bruselu. Republikánský senátor John Thune, který loni tento zákon navrhl, takový krok doporučí ministrovi dopravy Anthonymu Foxxovi, uvedla Thuneova kancelář.

Seskupení amerických leteckých přepravců Airlines for America vyjádřilo naději, že EU změní návrh komise tak, aby byl v souladu s tím, co se dohodlo na zasedání ICAO.

Komisi si ale za svým návrhem stojí. "Omezujeme to na vzdušný prostor EU a nezasahujeme do prostoru nikoho jiného. Taková je naše interpretace toho, co se sjednalo v Montrealu," řekl Reuters ředitel odboru klimatické strategie v Evropské komisi Artur Runge-Metzger.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK