JPMorgan je prý blízko urovnání sporu s investory kvůli hypotékám

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. října (ČTK) - Americká banka JPMorgan Chase & Co. je blízko dohody o urovnání sporu s institucionálními investory kvůli nekvalitním hypotečním cenným papírům vydaným bankou před finanční krizí. V rámci urovnání by banka měla investorům zaplatit šest miliard USD (112,2 miliardy Kč). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Podle zdroje se představitelé JPMorgan a zástupci investorů setkali již v pátek, aby jednali o urovnání. Zatím se však nedohodli na formální podobě urovnání. Skupina investorů zahrnuje více než desítku firem, včetně BlackRock, Pacific Investment Management a Neuberger Berman.

Dohoda s investory přichází poté, co se banka dohodla na urovnání s vládou v hodnotě 13 miliard USD. Urovnání se týká podezření, že banka v době rozkvětu trhu s bydlením vědomě poskytla vládou sponzorovaným hypotečním agenturám špatné informace o kvalitě hypotečních cenných papírů, které jim prodala.

JPMorgan minulý týden uvedla, že ve třetím čtvrtletí vykázala nečekanou ztrátu 380 milionů USD. Důvodem jsou výdaje na právní spory. Ve stejném období loňského roku vykázala banka čistý zisk 5,71 miliardy dolarů. Na konci čtvrtletí celkové rezervy banky na právní spory činily 23 miliard USD. JPMorgan je největší americkou bankou podle hodnoty aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK