Majiteli Unipetrolu klesl ve čtvrtletí zisk o 52 procent

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. října (ČTK) - Polskému petrochemickému koncernu PKN Orlen klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 52 procent na 655 milionů zlotých (4,05 miliardy Kč). Výsledky byly horší než se čekalo, hlavně kvůli poklesu rafinérských marží. Společnost, která je většinovým vlastníkem českého Unipetrolu, to uvedla v dnešním prohlášení.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk až 682 milionů zlotých. Tržby se snížily o čtyři procenta na 30,392 miliardy zlotých.

Rafinérská marže PKN se ve čtvrtletí snížila na 3,3 dolaru za barel z 8,4 dolaru loni. Firma současně varovala, že další pokles očekává i ve čtvrtém čtvrtletí, a to až na 0,8 dolaru za barel. Negativní dopad na hospodaření měl také rozdíl mezi cenou uralské ropy, kterou firma kupuje, a cenou severomořské ropy Brent, podle které se odvozují ceny ropných produktů.

Státní společnost PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol je součástí polské skupiny od roku 2005 a v České republice patří k podnikům s nejvyšším obratem.

Unipetrol dnes oznámil, že ve třetím čtvrtletí vykázal ztrátu 129,7 milionu korun po zisku 645 milionů korun před rokem. Analytici očekávali ztrátu kolem 100 milionů korun. Tržby společnosti meziročně klesly o 12 procent na 24,9 miliardy korun. Podílel se na tom nižší objem prodeje rafinérských a petrochemických produktů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK