Koruna mírně ztrácí, reaguje na komentář guvernéra ČNB Singera

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne vůči oběma hlavním světovým měnám mírně ztrácela. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka reagovala na komentář guvernéra České národní banky Miroslava Singera o měnových intervencích. Kolem 11:15 koruna k euru proti úterku oslabila o dva haléře na 25,81 Kč/EUR a vůči dolaru o tři haléře na 18,75 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Vlk uvedl, že trh na slova guvernéra ČNB na ekonomické konferenci v Brně reagoval spíše nevýrazně. Ekonomika podle Singera slabší korunu potřebuje a ČNB intervence spustí, pokud nebudou nulové sazby dostatečné. Na druhou stranu ale guvernér centrální banky zmínil známky oživení ekonomiky.

ČNB snížila úrokové sazby na technickou nulu v listopadu loňského roku a od té doby část členů bankovní rady opakovaně zmiňuje intervence na devizovém trhu jako pravděpodobný další nástroj uvolnění měnových podmínek, dodala Barbora Malá z Patria Online.

Podle Jiřího Cihláře z Next Finance byla nálada na trzích ráno spíše negativní, což by mělo korunu tlačit spíše k slabším hodnotám. "Už v úterý jsme mohli pozorovat, že v řadách spekulantů řídne strach z devizových intervencí," poznamenal.

Dolar k euru se kolem 11:15 obchodoval na 1,3760 USD/EUR. Dolar v úterý oslaboval, klíčovou roli sehrála zpožděná data z amerického trhu práce, uvedl Cihlář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK