Fitch potvrdil Itálii rating, zhoršil však odhad státního dluhu

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. října (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila úvěrové hodnocení Itálie na stupni BBB+. Výhled zůstává negativní, což znamená, že agentura by rating mohla snížit. Přispět by k tomu mohla i současná politická nestabilita. Rozhodnutí zatím rating zachovat agentura zdůvodňuje pokrokem, který Itálie učinila v konsolidaci svých veřejných financí.

Státní dluh Itálie ale podle nového hodnocení agentury příští rok vzroste víc, než Fitch dosud předpokládal. Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Ještě loni se o ní spolu se Španělskem mluvilo jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi.

Agentura uvedla, že by mohla rating Itálie dál snížit. Vedle nejistoty na politické scéně by ji k tomu mohla přimět nečekaně dlouhá recese. Fitch ke snížení úvěrové známky Itálie přistoupil naposledy letos v březnu po nerozhodných parlamentních volbách. Zadlužená země na novou vládu čekala dva měsíce.

Pokud jde o státní dluh, ten podle odhadů agentury příští rok vystoupí na 133 procent výkonu ekonomiky proti 130 procentům, které Fitch předpokládal v březnu. Za zvýšením stojí především jednorázová opatření, hlavně vyplácení nedoplatků za období 2013 až 2014, které stát dlužil podnikům. Podle ratingové agentury italský státní dluh do roku 2018 neklesne pod 120 procent HDP.

Itálie coby třetí největší ekonomika eurozóny se potýká s vleklou recesí, která trvá od poloviny roku 2011. Fitch předpokládá, že ekonomika letos klesne o 1,8 procenta, příští rok se sice vrátí k růstu, ten ale bude pouze slabý. Potenciál k oživení je ale ve srovnání s jinými zeměmi eurozóny nízký a skutečnost, že zadlužení zůstane delší dobu nad 120 procenty HDP, zanechává jen "omezený fiskální prostor k odpovědím na nepříznivé škody".

Vysoce postavený činitel Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen dnes v Miláně řekl, že osud Itálie je zásadní pro osud celé měnové unie. Země ale musí nastartovat svou ekonomiku sama, protože je moc velká na to, aby bylo možné ji zachraňovat zvnějšku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK