Zestátněná RBS přesune rizikové úvěry do vnitřní "špatné banky"

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. listopadu (ČTK) - Částečně zestátněná britská bankovní skupina Royal Bank of Scotland (RBS) vytvoří vnitřní "špatnou banku", kam přesune rizikové úvěry a další toxická aktiva za 38 miliard liber (skoro 1,2 bilionu Kč). Oznámila to dnes banka, kterou v době finanční krize musel zachraňovat stát. Plán má pomoci vyčistit rozvahu banky a posunout ji blíž případné privatizaci.

Britská vláda v době světové finanční krize poskytla RBS z peněz daňových poplatníků pomoc v hodnotě 46 miliard liber. V současnosti v bance vlastní podíl zhruba 81 procent. V červnu uvedla, že uvažuje o rozdělení RBS.

RBS dnes sdělila, že se na samostatnou "dobrou" a "špatnou" banku nerozdělí. Místo toho vytvoří interně spravovanou špatnou banku, kam přesune nesplácené úvěry a bude je spravovat samostatně od zbytku banky.

Skupina zároveň sdělila, že se chystá uspíšit prodej nesplácených úvěrů ve špatné bance. V příštích dvou letech by jich chtěla prodat 55 až 70 procent. Do tří let by jich chtěla zbavit úplně.

Prodej by tak mohl proběhnout rychleji, než se původně plánovalo. Banka ale upozornila, že zčásti i kvůli tomu pravděpodobně celý finanční rok zakončí s "výraznou ztrátou". Vznik špatné banky by se mohl podepsat na výsledkách za poslední finanční čtvrtletí, kdy banka očekává odpisy ve výši až 4,5 miliardy liber. RBS ve třetím čtvrtletí podle dnešních výsledků citovaných agenturou AP snížila čistou ztrátu na 828 milionů liber ze zhruba 1,4 miliardy liber před rokem.

Britský ministr financí George Osborne dnes podle agentury Reuters prohlásil, že plán RBS podporuje. Pokud jde o možnou privatizaci, ta podle ně pravděpodobně nezačne dřív než před příštími volbami v roce 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK