Evropská komise vyzvala eurozónu k dalším reformám

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. listopadu (ČTK) - Snaha o konsolidaci veřejných financí v eurozóně podle Evropské komise přináší výsledky. K zajištění udržitelného hospodářského růstu a zdravých veřejných financí jsou však zapotřebí další strukturální reformy. Komise to dnes uvedla ve svém historicky prvním hodnocení rozpočtových plánů členských zemí eurozóny před jejich předložením národním parlamentům.

"Dospěli jsme do rozhodujícího okamžiku na cestě k hospodářskému oživení," uvedl evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn. "Dnešní názory komise na rozpočtové plány podporují členské země v jejich snaze o dosažení silnějšího růstu a rozpočtové udržitelnosti," dodal. Veřejný dluh v eurozóně by se měl podle komise stabilizovat a průměrný rozpočtový deficit by se měl dostat pod stanovený limit tří procent hrubého domácího produktu.

Komise nicméně podle agentury Reuters rovněž uvedla, že zahájí disciplinární kroky proti Chorvatsku kvůli příliš vysokým rozpočtovým schodkům. Dodala také, že posílí disciplinární kroky proti Polsku, kterému stanoví rok 2015 jako nový konečný termín pro snížení deficitu pod tři procenta HDP. Komise rovněž varovala, že u rozpočtových plánů Itálie a Finska pro příští rok hrozí porušení pravidel Evropské unie.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK