Ceny ropy se usadily, Brent má nejlepší týden za čtyři měsíce

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se na konci týdne po výrazných pohybech stabilizovaly a severomořská ropa Brent míří k nejvýraznějšímu týdennímu přírůstku za čtyři měsíce. Zatímco Brent táhly vzhůru vyhlídky na pokračování měnové stimulace v USA a výpadek dodávek z Libye, americkou ropu podkopával další silný růst ropných zásob na americkém trhu.

Cena Brentu se v 16:20 SEČ pohybovala kolem 108,25 dolaru a proti čtvrtku ztrácela několik centů, za celý týden ale získává asi 2,5 procenta. Minulý týden přitom Brent sestoupil na čtyřměsíční minimum v blízkosti 103 dolarů. Americká lehká ropa WTI posílila o zhruba třetinu dolaru na 94,10 USD za barel a byla mírně pod úrovni z konce minulého týdne.

Ropný trh ve čtvrtek podpořila kandidátka na nejvyšší funkci v centrální bance USA (Fed) Janet Yellenová. Ta při slyšení v Senátu bránila dosavadní krajně uvolněnou měnovou politiku a dala najevo, že v ní bude pokračovat, dokud ekonomika plně neoživí.

K růstu ropy Brent přispívala nynější situace v Libyi a sezonní nárůst spotřeby na severní polokouli. Stávky a masové protesty nadále brání v Libyi obnovit těžbu, a vývoz ropy ze země se tak nyní pohybuje pod desetinou celkové kapacity.

Americkou ropu oslabuje růst zásoby v USA. Ty se minulý týden zvýšily o 2,6 milionu barelů, mnohem více, než se čekalo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,25 108,28 New York - Nymex WTI prosinec 94,10 93,76

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK