Pražská burza v týdnu klesla o procento na 1009 bodů

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu mírně ztratila, index PX proti minulému pátku klesl o jedno procento na 1009,2 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce propadly akcie ČEZ. Naopak největší růst zaznamenaly akcie Tattry Mountains Resort. V předchozím týdnu akcie posílily o 0,5 procenta.

"Uplynulý týden nejvíce ovlivnily komentáře kandidátky na šéfku americké centrální banky Fed Janet Yellenové, která prohlásila, že podporuje pokračování dosavadní extrémně uvolněné měnové politiky, dokud nebude vidět jasné oživení ekonomiky. Její komentáře zchladily očekávání, že brzo dojde ke snížení kvantitativního uvolňování, takže ve druhé polovině týdne rostly akcie," uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Americké a evropské akciové indexy za celý týden vykázaly růst kolem jednoho procenta. Naopak domácí index PX ztratil, když u několika titulů nad sentimentem převážily negativní korporátní zprávy.

Na pražské burze pokračovala výsledková sezona. ČEZ reportoval výsledky za třetí čtvrtletí pod odhady analytiků. ČEZ zakončil týden se ztrátou 3,2 procenta na 549 Kč, což byl největší propad v rámci pražské burzy. Zásadní pozitivní informací přitom bylo to, že dividenda za tento rok, která bude vyplacena příští léto, by podle slov generálního ředitele měla být na stejné úrovni jako letošní výplata 40 Kč na akcii, a každopádně nečeká podstatný pokles.

Největší růst zaznamenala bez výraznějších zpráv společnost TMR, která posílila o 6,9 procenta na 572 Kč. Dařilo se také Fortuně s růstem o 3,3 procenta na 120,5 Kč, která při relativně vysokých objemech pokračuje v nepřerušované cestě vzhůru.

Příští týden bude pokračovat výsledková sezona. "Ovšem největší pozornost bude asi upřena na zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, a to především kvůli spekulacím, zda nehrozí v relativně brzké době snížení kvantitativního uvolňování," podotkl Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK