Studie: Volkswagen je světovou jedničkou v investicích do výzkumu

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. listopadu (ČTK) - Německý výrobce automobilů Volkswagen je světovou jedničkou v podnikových investicích do výzkumu a vývoje. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Evropská komise.

 

Volkswagen v loňském roce vynaložil na výzkum a vývoj 9,5 miliardy eur (přes čtvrt bilionu korun). Druhé místo obsadil jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics s investicemi v hodnotě 8,3 miliardy eur. První desítka zahrnuje rovněž pět podniků ze Spojených států, dva ze Švýcarska a jeden z Japonska.

Celkové investice evropských firem do výzkumu a vývoje loni podle studie stouply o více než šest procent. Komise nicméně upozornila, že Evropa nadále zaostává za Spojenými státy, kde tyto investice vzrostly o více než osm procent. Poukázala na nedostatečné investice evropských podniků do špičkových technologií, jako jsou biotechnologie a software.

Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát rovněž největším výrobcem automobilů na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK