Ceny ropy klesaly, trhy čekají na jaderná jednání s Íránem

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily nový týden poklesem po výrazných přírůstcích v uplynulých pěti pracovních dnech. Trhy čekají na nové kolo rozhovorů mezi světovými mocnostmi a Íránem, které by mohlo by vést ke zvýšení vývozu íránské ropy.

Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 16:45 klesala o 19 centů na 108,31 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevňovala o tři centy na 93,81 USD za barel. Ceny obou typů ropy přitom minulý týden zaznamenaly výrazný nárůst.

Šestice světových mocností a Írán se ve středu v Ženevě mají sejít k dalšímu kolu rozhovorů o sporném íránském jaderném programu. Ten je podle Západu určen k výrobě zbraní. Írán ale toto podezření odmítá a tvrdí, že program má výlučně mírové účely. Ruský prezident Vladimir Putin dnes svému íránskému protějšku Hasanu Rúhánímu sdělil, že je v této věci "reálná šance" na řešení patové situace.

Protiíránské sankce z globálního trhu s ropou odebraly zhruba milion barelů suroviny denně. Případná dohoda by Íránu mohla umožnit prodat část této ropy. To by znamenalo další tlak na ceny na trhu, který je už tak surovinou dobře zásoben.

Po ziscích v minulém týdnu je poptávka poněkud vyčerpaná, takže pozorujeme určité vybírání zisků, poznamenal analytik Andrey Kryuchenkov ze společnosti VTB.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,31 108,50 New York - Nymex WTI prosinec 93,81 93,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK