Pražská burza ztratila 0,44 procenta, klesaly akcie Erste i ČEZ

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes po pondělním růstu ztrácela. Index PX klesl o 0,44 procenta na 1017,39 bodu. V červených číslech skončila drtivá většina sledovaných titulů. Z velkých emisí se nejvíce propadla bankovní skupina Erste, jejíž akcie zlevnily o 1,07 procenta na 686,30 koruny.

Nedařilo se ani ČEZ, který se postaral o více než polovinu dnešního zobchodovaného objemu. Jeho cenné papíry zlevnily o 0,21 procenta na 558,50 koruny.

Až čtyřprocentní propad z úvodu seance dokázala v závěru obchodování zkorigovat mediální CME. Její akcie zaznamenaly nakonec ztrátu 0,97 procenta na 45,95 koruny. "Titul je v poslední době terčem prodejců kvůli souběhu špatných provozních výsledků a vysokého dluhu, které za sebou nechal bývalý šéf skupiny Adrian Sarbu," uvedl analytik Patrie Direct Martin Oliva.

Největší ztráty zaznamenala likérka Stock, která odepsala 1,23 procenta na rovných 80 korun. S jejími cennými papíry se však obchodovalo jen ve velmi malém objemu.

Naopak mírný zisk do dvou desetin procenta zaznamenaly pojišťovna VIG, provozovatel sportovních zařízení TMR a sázková Fortuna. Na totožné ceně jako v pondělí skončily akcie těžařské firmy NWR. "Umazaly tak dopolední až dvouprocentní ztrátu, za níž mohly stát i dozvuky včerejší (pondělní) zprávy, že společnost Evraz Vítkovice Steel připravuje kvůli nízké poptávce dočasnou uzavírku výroby," uvedl Oliva. Připomněl, že Evraz je klíčový zákazník společnosti ArcelorMittal, která kupuje třetinu produkce koksovatelného uhlí NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK