KLDR prý kvůli hrozícímu hospodářskému kolapsu rozprodává zlato

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pchjongjang 12. prosince (ČTK) - Severní Korea začala rozprodávat své zásoby zlata, které zakladatel komunistického státu Kim Ir-sen kdysi označil za nedotknutelné. Pchjongjang zahájil prodej zlatých zásob do Číny, což údajně svědčí o hrozícím hospodářském kolapsu země. Informovala o tom dnes jihokorejská agentura Jonhap, která se odvolává na více diplomatických zdrojů.

Podle jednoho z diplomatů prodává KLDR zlato Číně již několik měsíců. "Prodej zlata do zahraničí je barometrem toho, zda je severokorejská ekonomika v krizi, nebo ne," řekl nejmenovaný diplomat.

Země k tomuto krajnímu kroku sáhla poprvé od chvíle, kdy se koncem roku 2011 chopil vlády Kimův vnuk Kim Čong-un.

Podle údajů jihokorejské vlády vlastní severní soused okolo dvou tisíc tun zlatých rezerv, jejichž hodnota se odhaduje nejméně na osm miliard dolarů (přes 160 miliard Kč).

Podle dalšího ze zdrojů agentury se ekonomická situace v KLDR zřejmě ještě zhorší po nedávném odstranění Kimova strýce Čang Song-tcheka z vedení země. Právě on měl totiž na starosti hospodářskou spolupráci se zahraničím.

Centrálně plánované hospodářství KLDR je dlouhodobě v problémech a značná část obyvatel žije v chudobě. Země je v mezinárodní hospodářské izolaci, čelí sankcím kvůli svému jadernému programu a marně se snaží nalákat zahraniční investory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK